luni, 5 august 2013

Tantarii,unele din cele mai periculoase creaturi din lume!!!

Tantarul este cel mai evident produs al globalizarii, spun specialistii. El calatoreste odata cu noi, se adapteaza cu usurinta la noul mediu si devine foarte dificil de extirpat. Cel mai grav este, insa, ca transmite o varietate de boli.

In mod normal, atat femelele, cat si masculii-tantar sunt vegetarieni, se hranesc cu nectarul si cu sucul unor plante. Totusi, femelele din multe specii – exista in jur de 3.500 de specii de tantari – au „gura“ adaptata pentru a strapunge pielea si pentru a suge sange. Aceasta pentru ca ouale de tantar nu se pot dezvolta decat in prezenta unor substante nutritive care se gasesc in sangele mamiferelor. „Unele specii de tantari inteapa toata ziua, altele numai noaptea.
In cazul in care intepatura este total nedureroasa inseamna ca tantarul a injectat in pielea noastra o multime de substante anestezice, la care noi manifestam reactii alergice mai mult sau mai putin importante. Dovada este inflamatia care apare in urma unei „muscaturi“. Rapiditatea cu care apare aceasta inflamatie si dimensiunea ei depind de cat de alergici suntem la „veninul“ de tantar. Sunt enervanti pentru ca ne bazaie si pentru ca ne provoaca aceste reactii pe piele care ne fac sa ne scarpinam, uneori, pana la sange. Dar cea mai mare problema cu tantarii la nivel mondial este ca dupa ce sug sange de la o persoana care sufera de o infectie, tantarii pot transmite infectia respectiva. De altfel, tantarii transmit unele dintre bolile care fac cele mai multe victime umane in intreaga lume, potrivit prof. Didier Raoult. De exemplu, malaria – unul dintre cei mai mari ucigasi ai planetei, este transmisa de femela speciei de tantar anofel. Dar tot de la tantari putem lua si chikungunya (considerata „noua amenintare biologica“ in SUA), febra Denga (care a imbolnavit mai multe persoane in Portugalia la inceputul acestui an) sau virusul West Nile (care a facut probleme in Romania in anul 2010).

Pericolul virusului West Nile 

Anul trecut, 12 persoane au fost diagnosticate cu virusul West Nile transmis de tantari, iar una dintre ele – o femeie in varsta de 87 de ani – a murit. Anul acesta, pericolul ii pandeste mai mult pe romanii care merg in vacanta in Grecia. Pana la 1 august, 8 cazuri de febra cu virusul West Nile au fost raportate in Uniunea Europeana si 34 de cazuri in tarile vecine. Printre altele, Grecia a raportat de curand doua cazuri (2 confirmate si 2 suspecte) in Attiki, Serbia a raportat si ea primele 7 cazuri de anul acesta la Belgrad, potrivit Centrului European pentru Prevenirea si Controlul Bolilor (European Centre for Disease Prevention and Control - ECDC). Aproximativ o persoana din 150 manifesta simptome severe, cum sunt febra mare, dureri de cap, gat intepenit, dezorientare, stare de slabiciune, vedere slaba, amorteala degetelor, sau chiar coma. „Asadar, nu este deplasata teoria conform careia tantarii sunt cele mai periculoase creaturi din lume“, potrivit profesorului Didier Raoult.

Din ce in ce mai periculosi 

Profesorul francez Raoult crede ca lupta impotriva tantarilor devine din ce in ce mai dificila si, de aceea, aceste creaturi devin din ce in ce mai periculoase. Ele calatoresc mult (mai ales pe vapoare), datorita globalizarii si se adapteaza cu usurinta noului mediu. Astfel, specia Aedes, care transmite chikungunya si febra Denga, a devenit o specie de oras, foarte bine adaptata mediului din sudul Frantei, de exemplu. Un alt exemplu de adaptare este in cazul tantarilor anofeli. Acestia si-au schimbat obiceiurile de alimentatie, fiindca noaptea, cand erau ei obisnuiti sa suga sange, oamenii si-au protejat locuintele cu plase.
Nu ezitati sa ne contactati pentru alte lamuriri la firma noastra,  SC. STAN ONE S.R.L

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu